13. hét

Üdvözlünk a második trimeszterben! Sok anyuka számára ez az időszak a terhesség csúcspontja. A második trimeszter hónapjai alatt úgy érezheted, hogy kicsattansz az energiától, ragyogsz a boldogságtól és büszkeséggel tölt el az egyre növekvő pocakod látványa. Jó, ha kihasználod a középső trimeszter pozitív energiáit, hiszen a 7 hónap után ismét nehezedik a várandós lét.

Amennyiben terhességed elején gyötört reggeli rosszullét, lassan kezdhetsz fellélegezni és elfelejteni a kellemetlen, semmivel nem csillapítható hányingert. A közérzeted javulásával az étvágyad is növekszik. Ugyan kisbabád növekedése továbbra is rengeteg energiát igényel, ne feledd, hogy “Kettő helyett kell ennem” mondást nem kell egyáltalán kötelező érvényűnek tekinteni. Nem kell kettő helyett enned, sőt, mind egészségügyi, mind esztétikai okokból fontos, hogy vigyázz a súlyodra. Inkább többször egyél kisebb adagot, kerüld a cukrot és a zsíros ételeket, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt és igyál sok folyadékot. A mindennapos mozgással is mérsékelni tudod a felesleges súlynövekedést, ráadásul közérzetednek is jót tesz.

Mi történik kisbabáddal a 13. héten?

Ekkorra magzatok kb. akkora, mint egy őszibarack, de rohamos növekedésbe kezd az elkövetkező hetek során. Belső szervei ugyan már kialakultak, de még fejletlenek. Végtagjai már szintén kifejlődtek, folyamatosan nyúlnak, és a gerincvelőből az izmokhoz továbbított ingerek hatására sokat mozognak. A magzat feje még mindig viszonylag nagy, de a nyaka már sokkal határozottabban elkülönült, ami mozgására is hatással van. Csontjai fokozatosan keményednek.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Ha szeretnél hozzád hasonló kisbabavárókkal találkozni az online térben, csatlakozz Babaváró csoportokhoz a közösségi médiafelületeken. Megoszthatod tapasztalataidat, örömeidet, aggodalmaidat olyan sorstársakkal, akik ugyanolyan cipőben járnak.
  2. Szívből ajánljuk Neked a kismamajógát, terhestornát és egyéb terhesgondozási foglalkozásokon való részvételt!
  3. A második trimeszterre beköszöntő jóval magasabb energiaszinted a külvilágnak is feltűnik, hiszen az elkövetkező pár hónapban “ragyogni” fogsz! Nyugodtan zsebeld be a bókokat és dicséreteket. Nem véletlenük kapod őket: gyönyörű kismama vagy!

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.