4. hét

A negyedik héten az embrió akkora, mint egy mákszem, azaz legfeljebb 1 mm. Alakját tekintve azonban nem kerek, inkább egy apró, ívelt rizsszemre hasonlít. Ha az embrió beágyazódik a méhnyálkahártyába, kísérő tünetként előfordulhat beágyazódási vérzés. Ezt összekeverheted a menstruációs vérzéssel, hiszen erre a hétre vártad menstruációdat. Az, hogy volt-e vagy sem beágyazódási vérzésed, nem mond semmit a terhesség további lefolyásáról. Amennyiben a menstruációs naptárad szerinti időpontban nem kezdtél el vérezni, gyanakodhatsz arra, hogy kisbabád lesz.

Mi történik a testedben?

Elérkezett a beágyazódás ideje. A megtermékenyített petesejt beágyazódik tehát a méhnyálkahártyába, a méh bejáratánál nyálkadugó képződik, ami megvédi az embriót a fertőzésektől.

Az embrió fejlődése ezen a héten

Már három sejtréteg kialakult:

  • a külső sejtréteg – itt képződik majd a magzat agya és idegrendszere, bőre, szőrzete, körmei, fogai
  • középső sejtréteg – ez a rész alakul majd át szívvé, vérerekké, csontokká, izmokká, szaporítószervvé
  • belső réteg – ez fejlődik majd tüdővé, májjá, húgyhólyaggá, emésztő szervrendszerré

Milyen korai tüneteim lehetnek?

Sok édesanya beszámol arról, hogy már a lehető legkorábbi szakaszban, a beágyazódás környékén megérezte, hogy kisbabája lesz. Ugyanakkor se külső, se belső fizikai tünet ebben a korban még nem törvényszerű. Lehetséges, hogy váladékozol vagy pecsételő vérzésed van, amikor a megtermékenyülést követő 6-12. napban a beágyazódás megtörténik. Melleidet is kicsi másnak érezheted, érzékenyebb lehet és a bimbóudvar elkezdhet sötétülni. Alhasi tájékon szélszorulást, puffadást, gyakoribb vizelési ingert tapasztalhatsz. A nyáltermelésed és a szagérzékenységed már ekkor előjöhet, viszont az émelygés és hányás időszaka szerencsére még várat magára.

Ne lepődj meg, ha fáradtabb vagy a szokásosnál, és a hangulatingadozás, az érzelmi hullámhegyek és völgyek szintén mindennaposakká válhatnak.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Gondolkodj pozitívan, erősíts magad, hogy lélekben is felkészülj az előtted álló hónapokra.
  2. Vedd fel a legcsinosabb kedvenc ruhádat! Lehet, hogy néhány nap múlva már kényelmetlen lesz!
  3. Táplálkozz egészségesen! Kerüld az alkoholt, a cukrot és a zsíros ételeket.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.