12. hét

A terhesség 12. hetének vége felé a magzat 5-6 cm magas és körülbelül 14 g súlyú. Formája már kezd kialakulni, bár a feje még mindig nagy testéhez képest. A végtagjai, bár teljesen kialakultak, még rövidek. Az első trimeszter végére a vetélés kockázata jelentősen csökken. A magzatnak már minden szerve működik, mostantól a születendő gyermek “csak” nő.

Nézzük meg, hol tart a pocaklakó fejlődése az első trimeszter végén?

 • Bőr és szőrzet: A bőr átlátszó, jól látszódnak a vérerek a bőrön keresztül. A kéz és láb ujjai között már nincsenek úszóhártyák, és a körmök is fejlődésnek indultak.
 • Izmok: A fejlődő izmok már összeköttetésben állnak az idegrendszerrel. Elkezd kialakulni a rekeszizom.
 • Csontok: Minden csont a helyén van. A csontok folyamatosan keményebbé válnak.
 • Szervek: Minden fontosabb belső szerv kialakult már, de a fejlődésük még zajlik.
 • Keringési rendszer: Teljes egészében működik. A szív már teljes hatékonysággal keringeti a vért.
 • Emésztő szervrendszer: Teljesen kialakult és működőképes.
 • Idegrendszer: Az agy már teljes, de a fejlődés még zajlik. A gerincvelő és az izmok között már információcsere zajlik.
 • Vizeletképző és elvezető rendszer: A vesék már működnek.
 • Légzőrendszer: a kisbaba gyakorolja a légző mozgásokat.
 • Fül: A felső fülek a nyakrőf felkerülnek a fej két oldalára. a külső fül folytatóik, de a középfül és a belső fül már teljesen kialakult. És már fülcimpája is van!
 • Szem: A szemek, bár egymástól még mindig távol helyezkednek el, a fej két oldaláról a fej elülső felszíne felé vándorolnak. A szem ekkor még szorosan le van zárva.
 • Állkapcsok, fogak: Az állkapcsokban már elfoglalták helyüket a fogkezdemények, és a baba már képes szívó és nyelő mozgásra.
 • Nem szervek: Már kezdik felvenni a formájukat, de a baba neme még nem egyértelműen felismerhető.
 • Mozgás: A végtagok izmainak fejlődésével a magzat mozgásai is fokozódnak, egy egyelőre a magzati mozgást még nem érezzük. Babánk már képes az ujjak mozgatására, a kéz ökölbeszorítására. Arcocskáját is képes mozgatni, grimaszol, csücsörít, kitátja a száját.

AJÁNLOTT HETI TEENDŐK

 1. Véget ért a mágikus tizenkettedik hét, a vetélés valószínűsége ezentúl rohamosan csökken. Talán mostmár ideje végiggondolni, hogy fogod megosztani várandósságod hírét a nagyvilággal, családoddal, barátaiddal, munkaadóddal. Munkaadóddal mindenképp ülj le megbeszélni, hogy mire számíthat, meddig tervezed a munkát és kinek fogod átadni a feladataidat. Onnantól, hogy munkahelyed is értesült a várandósságod tényéről, akár munkaidőben is elmehetsz a kötelező terhességi vizsgálatokra.
 2. Mostmár a ruhaboltok kismamaosztályán is sok időt fogsz eltölteni! Keress minél lazább, kényelmesebb öltözéket, manapság szerencsére a kismamadivat egyre csinosabb és nőiesebb termékeket diktál. Öltözz színesen, hangsúlyozd a növekvő pocakodat.
 3. A melltartóidat is le kell cserélned, a terhességed alatt lehet, hogy többször is melltartó méretet kell váltanod. Válassz kényelmes modellt, olyat, ami jól megtámasztja a melled.
 4. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a kismama számára milyen fontos a napi mozgás. Természetesen csak akkor, ha a baba fejlődése és a Te állapotodra nem jelent kockázatot. A séta, kirándulás, úszás, kismamatorna vagy a kismamajóga kifejezetten feltölt és energetizál. Próbáld ki!
 5. A fogorvost is ideje felkeresned, a terhesgondozás kiskönyvedet ne felejtsd otthon, hiszen neki is ki kell töltenie a rá vonatkozó részt.
 6. Ha eddig óvatosak voltatok pároddal az együttléteket illetően, akkor talán innentől már nem kell gátat szabni vágyaitoknak. Szexuális étvágyad megnövekedhet, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy akár nálad, akár partnerednél a libidó csökkenését tapasztaljátok. Fontos, hogy beszéljetek róla, és kialakítsátok azt a megoldást, ami mindkettőtöknek megfelel. Ajánlunk 2 cikket a szexualitás témaköréből. Kattints ide és ide!

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.