1. hét

Ezen a héten menstruálsz, még nem vagy várandós. A menstruációs vérzésed első napja a menstruációs ciklusod kezdete.

Jogosan teszed fel a kérdést, hogy akkor hogyan beszélhetünk a terhességed első hetéről? Úgy, hogy ha ebben a menstruációs ciklusban a petesejted megtermékenyül, vagyis teherbe esel, akkor az orvosod a jelenlegi menstruációs vérzésednek az első napjától fogja számolni a terhességed kezdetét, aminek így az időtartama átlagosan számolva 280 nap, azaz 40 hét lesz. Ez a 40 hét 9 naptári hónapnak vagy 10 holdhónapnak felel meg. A holdhónap olyan hónap, amely 28 napból áll, főként a nőgyógyászok és szülészek használják a terhesség időtartamának meghatározására.

Mi történik a testedben?

A méhnyálkahártyád az előző menstruációs ciklusod során megvastagodott és felkészült a a megtermékenyített petesejt befogadására. Mivel nem került sor megtermékenyítésre, a nyálkahártya leválik és a menstruációs vérzéssel távozik, ezzel egyidejűleg kezdődik meg a tüsző érése is valamelyik petefészkedben, mivel a két petefészek ciklusonként általában váltakozva érlel tüszőt.

Ha várandósságot tervezel, már minden bizonnyal:

  • feljegyezted a menstruációs vérzésed első napjának dátumát

a nőgyógyászod ezt a dátumot fogja a 40 hetes terhességed első napjaként számon tartani, még ha kicsit zavaró is lehet. Azért történik így, mert azt a pillanatot nagyon nehéz meghatározni, amikor a spermium találkozik a petesejttel és megtermékenyíti azt. Egyrészt mert a hímivarsejtek is több napig várakozhatnak testedben a petesejteddel való találkozásra, másrészt petesejted akár 24 órán keresztül is várakozhat arra, hogy a hímivarsejtek megérkezzenek és megtermékenyítsék. Ha a várandósságod a megtermékenyítéstől számítjuk, akkor a várandósság napjainak száma átlagosan 266 nap, azaz 38 hét.

  • egészségesen étkezel
  • rendszeresen mozogsz

a dohányzás és alkoholfogyasztás növeli a vetélés és koraszülés kockázatát; a babánál légzési problémákat, alacsony születési súlyt, magzati alkoholszindrómát és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

  • folsavat szedsz

B-vitamin fajta, 75%-kal csökkenti az olyan születési rendellenességek kockázatát, mint a nyitott gerinc, az ajak- és szájpadhasadék vagy a központi idegrendszer rendellenességei. A természetben néhány gyümölcsben és zöldségben előfordul, ilyenek a brokkoli, káposzta, spenót, kelbimbó, melyek fogyasztása pároltan ajánlott. Ugyanakkor még a legegészségesebb étrend is nehezen tudja biztosítja azt a folsav mennyiséget, amelyre a várandósság alatt szükséged lesz, ezért ajánlott a folsav szedése a várandósság előtti hónapokban és a várandósság első trimeszterében (első 3 hónapjában). Számok fényében: az átlagos étrend 200-250 mikrogramm mennyiséget tartalmaz, míg a várandósságot megelőző néhány hónapban és a várandósság első 3 hónapja alatt az ajánlott napi mennyiség 800 mikrogramm (1.000 mikrogramm = 1 milligramm).

  • követed a testhőmérsékleted változását a menstruációs ciklusod alatt
  • figyeled a méhnyaknyákod minőségének, állagának változását
  • már meglátogattad nőgyógyászodat és átestél egy általános vizsgálaton

a kórelőzményeid áttekintését követően nőgyógyászod bizonyára ellátott a számodra legmegfelelőbb tanácsokkal, és átbeszéltétek azt is, hogy jelenlegi életviteled, testmozgásod, táplálkozási és egyéb szokásaid milyen hatással lehetnek tervezett terhességedre.

AJÁNLOTT HETI TEENDŐK

  1. Stresszmentes élet kialakítása
  2. Káros szenvedélyek elhagyása
  3. Mosolyogj sokat!

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.