16. hét

A terhesség 16. hetében a magzat körülbelül 10 cm hosszú és 100–120 gramm súlyú. A fej átmérője körülbelül 35 mm. A magzat már elég erős ahhoz, hogy a fejét egyenesen tartsa. Finom haj látható a fején. Érdekességként: a haj és a szem színe a szülés után megváltozhat. A lábak megnőttek, most hosszabbak, mint a karok. Mindkettő nagyon erősen mozog, ezzel is fejlesztve az izomzatot. A kalcium lerakódása folyamatban van, azaz a csontok tovább keményednek. Röntgenfelvételen a vázrendszer már látható.

Az első észrevehető mozdulatok úgy érződhetnek, mint az úgynevezett „pillangók” a gyomrodban. Gyakran nem a gyermek mozgásaként értelmezik, hanem gázként vagy éhségként. A rúgások később megszámolhatóak lesznek, de ez most még túl korai.

Oxigénhez és tápanyagokhoz a köldökzsinóron keresztül jut hozzá a magzat. A szív percenként körülbelül 160-as ver. 

A 15-16. hét során végzik az amniocentézis nevű szűrést. Ezzel a vizsgálattal a 21-es triszómia (Down-szindróma) megállapítható vagy kizárható. Az amniocentézist csak kifejezetten indokolt esetben végzik el. Ha többet szeretnél megtudni a vizsgálat körülményeiről és szükségességéről, nézd meg dr. Benkő Zsófia, ultrahangspecialistával készült tájékoztató kisfilmünket! Kattints ide.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Nemcsak a 16. héten, hanem egész terhességed alatt próbáld kerülni a felesleges stresszel járó helyzeteket. Az édesanya stressz-szintjének emelkedése a magzat idegrendszerének fejlődésére hihetetlenül nagy hatással van. Számos kutatás bizonyítja, hogy a magzati korban átélt traumatizáltság, a felnőtt korban jelentkező lelki nehézségek, kötődési problémák vagy a személyiségzavarok, torzulások alapja.
  2. Ruhaméret-problémád van? Ha még nem akarsz kismamaruhát hordani, akkor alakíts a stílusodon! Felejtsd el a túl szoros nadrágokat, pocakodat ne szorítsa el a ruha vagy az öv. Eljött a bővebb felsők, kantáros nadrágok, rugalmas legginsek ideje! Öltözz vidám színekbe, kísérletezz a ruhákkal és élvezd, hogy pocakod napról napra változik! 

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.