10. hét

Magzatod legtöbb ízülete a tízedik hétre kifejlődött: könyök, csípő, térd, váll, boka, csukló, kéz, ujjak, láb és lábujjak. Ezeket lelkesen használja is, mert a magzat már rugdos. Még nem észrevehető, még mindig túl kicsi ahhoz.

A magzat agyának szerkezete már teljesen kialakult, bár a sejtek sokszorozódása még folyamatban van. Testéhez képest feje még mindig óriási, de arca egye jobban kivehető. Formálódik a szájpadlás, kialakulóban vannak az ínybe ágazódó fogmedrek. A szeme még mindig csukva van, addig nem tudja kinyitni és becsukni, amíg a szemhéjak ki nem fejlődnek. A köldökzsinór teljesen kialakult, bár még nem fejlődött ki teljesen a méhlepény, a vér kezd keringeni rajta keresztül. A gyomor és a belek már jól fejlettek, az emésztő szervrendszer izomzata pedig működőképes. A magzat neme még mindig bizonytalan, mivel a nem szervek még nem alakultak ki teljesen, de a női, illetve a férfi jellegzetesség már elkezdtek kialakulni.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Ha készül kormeghatározó ultrahangvizsgálat, ezt általában a 10. hét körül érdemes elvégezni. Fontos, hogy teli húgyhólyaggal menj a vizsgálatra, mert akkor az ultrahang vizsgálófeje tisztább képet alkothat magzatodról. Ebben a korban hüvelyi úton végzik az ultrahang vizsgálatot.
  2. A kismama tüdejének szintén alkalmazkodnia kell a várandóssággal járó növekvő oxigénszükségletre. Ennek következtében légszomj alakulhat ki.
  3. Az orrdugulás is lehet várandóssági tünet a 9 hónap során bármikor. Nem tudni biztosan a kiváltó okát, és gyakran összetévesztik a szénanáthával vagy más allergiás reakciókkal, azonban ez a tünet a kismamák egy ötödét érinti.
  4. Továbbra is fontos a folsav, amit a bevitt táplálékon túl táplálék-kiegészítőkkel, terhesvitaminnal tudsz venni szervezetedbe.
  5. Az első ultrahangvizsgálatot majd a 12. héten ajánlott elvégezni, de már most kérhetsz időpontot nőgyógyászodnál vagy ultrahang specialistádnál.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.