17. hét

Ha az anya súlya gyarapodott a terhesség alatt, akkor jó irányba tart, mert a zsír a magzat bőre alatt is felhalmozódik. És ez még csak a kezdet, mivel a legtöbb zsírlerakódás a terhesség utolsó heteiben jelentkezik. A zsírszöveteknek fontos szerepe lesz majd a hőtermelésben akkor, amikor a baba megszületik.

A méhlepény növekedése szintén gyors, ezzel óriási felületet biztosít, amely lehetővé teszi a magzat tápanyagellátását és a salakanyagok eltávolítását.

Erre az időszakra a magzat körülbelül 100gramoot nyom, és még mindig elférne a tenyerünkben.

Az ultrahangos felvételeken látszik, hogy a magzat mellkasa légzőmozgásokat végez. Azonban ne gondoljuk, hogy valójában levegőt vesz, hiszen az oxigénellátás a köldökzsinóron keresztül történik. Az ultrahangos – első sorban a 3 és 4 D-s ultrahang felvételek -szintén kimutatják ettől az időszaktól kezdve a gyors szemmozgásokat, amiből arra következtethetünk, hogy a magzat már álmodik is.

MÉRFÖLDKÖVEK

  1. Érzed már a magzati mozgásokat? Ha  nem az első terhességed, akkor talán már igen, de ne aggódj, ha még nem fedezted fel ezt az érzést, nemsokára megtapasztalod! Ettől függetlenül tudd, hogy a fejlődő kisbabád a pocakodban rúgkapál, grimaszol, csuklik, mozgatja a törzsét és a végtagjait. Próbáld meg magad elé képzelni, és közben akár beszélhetsz is hozzá.
  2. A szilárd csontok lassan fejlődnek ki a puha porcszövetből. Ezt a fejlődést támogatni lehet magas kalóriatartalmú étrend követésével!
  3. Ha úgy érzed, hogy rosszabbul látsz, mint mielőtt teherbe estél, megnyugtatásul érdemes felkeresni egy szemorvost.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.