5. hét

Ha eddig nem is gyanakodtál, de mostanra egyre több lehet az árulkodó jele a babavárásnak. Valószínű elmaradt a menstruációd, vagy a szokásostól eltérően jelentkezett a vérzés és akár a terhesség első tünetei is jelentkezhettek már.

Mekkora most a magzat?

Magzatunk ugyan rohamos gyorsasággal fejlődik, de ezen a héten még nem nagyobb mint egy narancsmag, kb. 5-6 mm.

Fontos fejlődési szintek az 5. héten

Az embriónak egyelőre egy feji és egy farki vége van, háti része ívben meghajlott, C alakot formál. Létfontosságú szerveihez szükséges összes alkotórész már a helyére került. Központi idegrendszer fejlődésnek indult. Ezen héten kezd el kialakulni a szíve, amely egyelőre mákszem nagyságú, két aprócska csatorna (szívcső), alkotja, de már ver! Ezt akár az ultrahangos vizsgálat során is megnézhetjük, meghallgatjuk.

Ebben a fázisban a neutrális cső, amelyből később az agy és gerincvelő fejlődik ki, még nyitott.

Az embrió a fejlődő méhlepényen keresztül jut oxigénhez, és már kialakulóban van az amnionzsák, amelyben növekedni fog.

Beindult az anyát és a magzatot összekötő primitív kerülgeti rendszer működése, megkezdődött az apró vérerek kialakulása.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. “Tesztelhetek már végre?” – Ha már úgy érzed, a kíváncsiságod minden gondolatodat kitölti, csinálhatsz terhességi gyorstesztet. Fontos azonban, hogy tudd, ebben a fázisban még nem minden teszt mutatja ki a terhességet, ezért mi azt javasoljuk, hogy még pár napot várj a teszttel. Próbáld elterelni a figyelmed, éld a korábban megszokott, természetes hétköznapokat.
  2. “Alkoholmentes koktélt kérnék!” – Akkor is, ha még nem csináltál tesztet, vagy ha a teszt negatív eredményt mutatott, de előfordulhat, hogy kisbabát vársz, javasoljuk, hogy válts alkoholmentes italokra ünneplés alkalmával.
  3. Lassíts le és kerüld a stresszt. Ha fáradtnak érzed magad, ülj le vagy még jobb, ha ledőlsz pár percre. Mostantól fogva bármikor jogodban áll pihenni! Napközben már 10 perc is aranyat ér!

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.