9. hét

A kilencedik hét még javában az első trimeszter, így vélhetően nálad is tart még a fáradtság, émelygés, puffadás, anyagcsere változás, és kimerültség időszaka. Persze ez semmi esetre sem törvényszerű, sok édesanya csak hallomásból ismeri a reggeli rosszulléteket.

Orvosi szakkifejezéssel élve az embriót ettől az időszaktól kezdve nevezzük magzatnak. Ez azt jelenti “fiatal” vagy “kicsi lény”. Mi azonban már kezdettől fogva így hívtuk és Te pedig valószínű kezdettől fogva “kisbabám-nak” hívod. Itt olvashatsz arról, hogy másod hogy becézik a pocaklakót.

Magzatod súlya most 1 g körül mozog, és hossza kb. 2,5 cm lehet. Ezen a héten külseje sokat változik abból kifolyólag, hogy a baba kezei, lába, lábfeje és karja gyors növekedésbe kezd. Kialakulnak és elkülönülnek a kéz és a láb ujjai. A hét ultrahangos képein látható, hogy az arcvonások mennyire fejlődtek ki: a fülcimpa, a szem és az orrcsúcs jól láthatóak.  Emellett sok láthatatlan változás is bekövetkezik: például az agy idegsejtjei összekapcsolódnak és elterjednek.

Mozgása határozottabb, izmait próbálgatja, lábait, karjait, gerincét is mozgatja. A magzati mozgást továbbra sem érzékeljük még, azonban az egészséges fejlődés jele.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Lehet, hogy párodon kívül még nem mondtad el a nagy hírt környezetednek. Sok kismama kivárja a 12. hetes ultrahang vizsgálatot, amíg megteszi a bejelentést. Védőnővel, esetleg a házi orvosoddal azonban addig is felveheted a kapcsolatot. A védőnő fogja odaadni a terhesgondozási kiskönyvedet, amiben vizsgálataidat és aktuális adataidat felvezetik és követik. A kiskönyvet majd a szülésre is vinned kell magaddal.
  2. A terhesség 9 hónapja alatt többször előfordulhat veled, hogy egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozik a hangulatod. Az egyik pillanatban még szárnyalsz a boldogságtól, majd a jókedvedet hirtelen szomorúságérzés vagy aggodalom váltja fel. A hangulatingadozás az első trimeszterre és a harmadik trimeszterre a leginkább jellemző. Ha ismerős számodra a jelenség, olvasd el cikkünket!

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.