11. hét

A 11. héten magzatod több mint 4 cm hosszú, és megközelítőleg 7 gramm. Teste kiegyenesedik, törzse kinyúlik. Elkezdenek kialakulni a hajhagymái és a körömágyai. Ujjai és lábujjai közötti hártya kezd eltűnni és bőre elkezd vastagodni, elveszíti átlátszóságát. Ezen a héten fontos kapcsolat van kialakulóban az anya és születendő gyermeke között, mert a terhesség tizenegyedik vagy tizenkettedik hete elején megkezdődik a vércsere a méh és a placenta között. A magzat teste még mindig furcsának tűnik az ultrahang képeken. A fej és a test aránya még nem megfelelő; a fej körülbelül fele akkora, mint a testé.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Készülj fel arra, hogy visszereid, aranyered megjelenhetnek, megduzzadhatnak már ebben a korai szakaszban is. Ha fáradt a lábad, pihentesd, polcold fel vagy viselj kompressziós harisnyát.
  2. A korai terhesség tünetei lassan csökkennek; aki szívesen sportol, újra elkezdhet rendszeresen mozogni, de bizonytalanság esetén érdemes orvossal konzultálni
  3. Városi legenda lehet, de a néphagyomány úgy tartja, hogy ha terhesség alatt gyomorégés gyötör minket, a kisbabánk sok hajjal születik majd! Azért ne zárjuk ki teljesen az igazságtartalmát.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.