15. hét

Hihetetlen, hogy már 15 hét eltelt a terhességből, ugye? Te hogy érzékeled az időt? Várandósság alatt kiesik az időérzékelésünk is, néha a türelmetlenség és a kíváncsiság miatt azt érezzük, hogy végtelenül lassan telik, máskor viszont rájövünk, hogy ismét eltel egy újabb hét, és vészesen közeleg a szülés időpontja.

Mi történik kisbabáddal a ezen a héten?

Kisbabánk már ebben a magzati korban is készül a méhen kívüli életre, ezt támasztja alá az a tény, hogy már 15 hetesen is végre tud hajtani légző-, szopó-, és nyelő mozgásokat. Ilyenkor már cumizza a hüvelykujját, nyitogatja a száját, rendszeresen iszik az amnionfolyadékból. De nem ez az egyetlen változás a terhesség 15. hetében. Ebben az időszakban a magzat bőre nagyon vékony és szinte átlátszónak tűnik a felismerhető erekkel együtt. Védelme érdekében a magzat nagyon finom szőrzetet növeszt, amely az egész testet lefedi a bőrön, az ajkakon és a körmökön. Ezt lanugonak hívják. Koraszülötteknél a lanugo egy része még születéskor is látható. Ezenkívül a magzatot körülveszi egy faggyúréteg, az úgynevezett magzatmáz. Apró teste, alakja egyre jobban hasonlít emberi mivoltára

Bár a szemek az összenövés miatt még zártak, kezdenek érzékenyek lenni a fényre. Ilyenkor már képes válaszreakciót produkálni éles fény felvillanása esetén. Ha a baba génjei sötét hajat örökítettek, a hajhagymák sejtjei sötét pigmentet termelnek.

A tüdő tágul és kis mennyiségű nyákot termel. A külső nemi szervek már láthatók, és az ultrahangos vizsgálat már kimutatja a magzat nemét. A hónap során a lánymagzatok petefészkében több százezer petesejt formálódik. Ugyanebben az időben a petefészek lefelé vándorol a hasból a medencébe. A köldökzsinór hosszabb és vastagabb lesz, ahogy egyre több és több oxigénben és tápanyagban gazdag várt szállít a méhlepényből a magzatba, visszafelé az anya testébe pedig széndioxiddúc vért, valamint salakanyagokat.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Beszélj a pocakodhoz! A babát körülvevő amnionfolyadék vezeti a hangot. A baba nemcsak a te vagy a párod hangját hallja, hanem a szívverésedet is vagy a gyomrod korgását is.
  2. Ha visszérproblémával küzdesz, akkor most nagyon tudatosan oda kell figyelned, hiszen a várandósság során egyre fokozódik majd lábon és szeméremtesten a visszerek duzzanata. Ha aggódsz miatta, akkor időben szerezz be kompressziós harisnyát.
  3. Alkalmi fejfájás esetén próbálj ne egyből fájdalomcsillapítóhoz nyúlni. Szellőztess, sétálj, esetleg egy gyógytea vagy egy zuhany is csillapíthatja a kellemetlenséget.
  4. Ne ijedj meg, ha alkalmanként a fogínyed (fogmosáskor) vagy az orrod vérzik. Ez természetes velejáróra a várandósságnak.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.