2. hét

A terhesség második hete továbbra is megelőzi a valódi terhességet, ugyanakkor amint valóban várandós leszel, ez már a második hétnek fog számtani. Amennyiben menstruációs ciklusod rendszeres, úgy valószínű, hogy ezen a héten fog megtörténni a megtermékenyítés.

Mi történik a testedben ezen a héten?

Tested megkezdi a felkészülést az ovulációs időszakra. A tüszőérlelő hormon (FSH) kiváltja egy tüszőben egy petesejt érését. A méhnyálkahártya megvastagszik, a petefészkek felkészültek az egyik érett petesejt felszabadítására. A tüsző a petefészek felszínéhez mozog, és felszabadul az érett petesejt. A petesejt és a spermiumok a nemi aktus után találkoznak. Ovulációkor az alap testhőmérséklet megemelkedik, és a méhnyaknyák nyúlós lesz.

Ritka esetben kettő vagy több petesejt is kilökődhet, és ha több petesejt megtermékenyül, akkor iker terhesség is előfordulhat. A petesejt akár 24 órán át is megtermékenyíthető, ha az ovuláció után egy hímivarsejt a petevezetékben eléri és összeolvad vele. A spermium 48 óráig marad termékenyítőképes a petevezetékben. Amint a behatol a petesejtbe a spermium, a farok leválik a fejről és megkezdődik a sejtosztódás.

Az embrió nemét a megtermékenyítés pillanatában a hímivarsejt határozza meg. Ha a hímivarsejt Y-kromoszómát hordoz, az embrió fiú lesz, hogyha pedig X-et, akkor lány.

Mivel segíthetem a megtermékenyülést?

Pároddal való együttlét során részesítsétek előnyben azokat a pozíciókat, amikor a férfi nemiszervnek lehetősége van mélyen a hüvelybe hatolni. Az együttlét után a lábak felemelése is ajánlott.

AJÁNLOTT HETI TEENDŐK

  1. Próbáld elhagyni az alkoholt és a nikotint.
  2. Antibiotikum szedése ebben az időszakban már problémát okozhat. Ha gyógyszeres kezelést igényel a betegséged, mindenképp jelezd orvosodnak, hogy kisbabát tervezel és feltehetőleg az ovuláció szakaszában vagy.
  3. Továbbra is mosolyogj sokat és kerüld a stesszt.
  4. Figyelj oda az egészségedre és – ha még nem tetted – kezdj el folsavat szedni.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.