14. hét

Hogy érzed magad ezen a héten? Bízunk benne, hogy energikus, boldog és magabiztos időszakod van! Ugye? Pocakod egyre jobban látszik, szépül, növekszik. Kismamaruhákkal hangsúlyozhatod a növekvő domborulatait, nőiességed. Vedd észre testednek minden apró változását, amiket naponta felfedezhetsz magadon!

Mi történik kisbabáddal a 14. héten?

A magzat, a terhesség 14. hetétől kezdve gyakorolja a belégzési és a kilégzési mozgásokat. Ezenkívül, ezen a héten erőteljesen növekszik: a nyak hosszabb lesz, a szem és a fül tovább fejlődik, és kialakul az áll – ami felemelkedik, és már nem fekszik a mellkasán. Szemei közelebb kerülnek egymáshoz, habár még hosszú hetekig szorosan zártak maradnak. Megjelenik az orrnyereg, és az arcocskáján a szemöldök is kezd kialakulni. A magzat testén ún. lanugo kezd kialakulni, ez a magzati, pelyhes testszőrzet, ami a baba melegen tartását szolgálja. Ahogy a fejlődés további szakaszában felhalmozódik majd a magzat testzsírja, a szőrzet nagy része elmúlik. Előfordul, hogy valamennyi testszőr megmarad a születés pillanatáig (elsősorban a koraszülötteknél), de később ez is kihullik.

Ebben az időszakban az agy vesebajméretű, vagyis meglehetősen nagy a test többi részéhez képest. Az agysejtek azokból a sejtekből származnak, amelyek a neutrális cső központi üregét szegélyezték. Ebben az időszakban elképesztő gyorsasággal osztódnak az agy sejtjei: 100.000-250.000 sejtes sebességet minden percben!

A magzat az összes tápanyagot felszívja a placentán keresztül. Ez azt jelenti, hogy minden olyan anyag, amelyet az édesanya bejuttat a testébe, a születendő gyermeké is lesz. Ez vonatkozik az élelmiszer-fogyasztásra, valamint a nikotin vagy más addiktív anyagok fogyasztására is.

Ha még nem érzed a mozgását, ne aggódj! Lábacskáit, kezeit, öklét, ujjait mozgatja, de mi ennek egyelőre még nem vagyunk tudatában. Abban az esetben, ha nem az első terhességed, akkor talán jobban érzékeled a mozgást már ebben az időszakban is.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Növeld a kalciumbevitelt azzal, hogy gyakran fogyasztasz tejterméket (főleg tejet, joghurtot és kemény sajtokat), halat, spenótot, babot, mandulát vagy narancsot. Szervezetednek megnövekedett szüksége van most a kalciumra, a magzat fogazatának, csontjainak és izmainak a növekedéséhez.
  2. A méh most erősebben nyomja az emésztőrendszert, aminek eredménye a puffadás, a székrekedés és az általános emésztési zavarok. A magas rost tartalmú étrend és a rendszeres testmozgás segíthet!

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.