7. hét

Kisbabád csodálatosan fejlődik. Szinte hihetetlen, de ekkorra már 10.000-szer nagyobb, mint a fogatatáskor volt! A 7. héten kb. egy kisebb szőlőszem, vagy áfonya méretű.

Fontos fejlődési szintek a 7. héten

Az embrionális szívműködés ultrahang segítségével történő kimutatása már a terhesség hetedik hetében elvégezhető. 100-140 szívverés/ perc sebességgel a kis szív tisztességes tempót diktál. A tüdő fejlődésnek indult, az izmok és a csontos elkezdenek kialakulni. A magzat folyamatosan forgolódik, ezeket az apróbb rángásokat egyelőre nem lehet még érezni, de az ultrahangos vizsgálat már kimutatja.

A magzat feje és arca is folyamatosan fejlődik. A szem még csukott, a fekete festékanyag látszik át a szemet takaró bőr alól. Ezen a héten a szája és a nyelve kezd kialakulni, valamint a végtagjai, ezek a kar- és lábbimbók látványosan alakot öltenek. A fej és az agy gyorsan növekszik, megjelennek az agy három régióját kijelölő barázdák: az előagy, a középagy és az utóagy. Az előagy a memóriát és a gondolkodást szabályozza, a középagy az összerendezett ingerülettovábbításért felel, az utóagy pedig a szív, a légzés és a test izommozgásait koordinálja majd. Jelenleg az embriót az úgynevezett peteburok táplálja, később a méhlepény veszi át ezt a feladatot.

Belső szervei közül a vese a helyére kerül, ami azért is fontos, mivel nemsokára elkezdődik a méhen belüli salakanyag-kiválasztás. Csodálatos módon a magzatnak ekkor már van vakbele is! Az ivarmirigyek már kialakulóban vannak, de ekkor még nem érdemes megkérdezned a baba nemét az ultrahangos vizsgálat során.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Reggel vagy akár napközben is elfoghat az émelygés, esetleg küzdhetsz a hányás kellemetlen tüneteivel is. Próbálj rendszeresen étkezni, legyen nálad mindig valamilyen ennivaló. Akár tarthatsz az ágyad mellett háztartási kekszet, amit közvetlenül ébredés után el tudsz ropogtatni. A menta és a gyömbér tea is hasznos tud lenni, próbálj ki!
  2. A szagokat most valószínűleg jóval intenzívebben érzed, és ez inkább a kellemetlen szagok miatt lehet probléma. Lehetnek olyan szagok, amik azonnal undort váltanak ki belőle. Az ízeket is másként érezheted, a terhesség korai szakaszában jellemző egy fajta fémes szájíz. Ne aggódj, ez el fog múlni!
  3. Fontos, hogy odafigyelj a kutya-, macskaürülékben illetve a nyers húsban előforduló toxoplasma nevű élősködőre, amely súlyosan károsíthatja a magzatot. Ha kisállatot tartasz, vagy ha nyers hússal dolgozol, akkor mindenképp használj gumikesztyűt és gyakran moss kezet. Nyers húst, nyers tojást, házi majonézt, kagylót most inkább ne fogyassz.
  4. Továbbra is táplálkozz egészségesen! Ebben segítünk mi is, ha elolvasod cikkünket. Kattints ide.

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.