6. hét

Annak ellenére, hogy még mindig nem látszik rajtad, hogy kisbabát vársz, észreveheted, hogy ruháid deréktájt kezdnek szűkebbek, kényelmetlenebbek lenni számodra. Lehet, hogy a melltartó méretet is át kell gondolnod. Könnyebben elfáradsz, csökken az energiaszinted, ezzel szemben a vizelési inger észrevehetően növekszik. Gyomorégés, emésztési problémák, székrekedés, puffadás, fokozott nyáltermelés – ezek mind megkeseríthetik ezt a korszakot. A reggeli rosszullétek is elkezdődhetnek.

Mi történik a méhedben?

A terhesség hatodik hetére az embrió körülbelül 3-6 mm hosszú. Ez ülőmagasságot (fejétől a popsijáig) jelent, hiszen lábacskái ugyan már láthatóak, de még igencsak aprócskák. Habár a megjelenése még mindig erősen egy ebihalra emlékeztet, a fontos belső szervek, mint például a szív, a vesék, a máj és a gyomor már kialakultak. A fej és a törzs formát ölt, az idegcső, vagyis az agy és a gerincvelő közötti kapcsolat bezárul. A szívcső pulzálása ekkor már jól észlelhető, a csecsemő szíve percenként körülbelül 110 ütemet dobban.

Hogyan alakul ki a magzat arca?

A fej és az arc a várandósság korai szakaszában kezdenek fejlődni, bár eleinte meglehetősen lassan. Ezen a héten kezdődik az állkapocs, az arc és az áll fejlődése. A fej két oldalán található apró fekete pontok lesznek a szemei, és a feje elején található pici domborulatból néhány héten belül orrocska alakul ki.

HASZNOS TIPPEK KISMAMÁKNAK

  1. Figyelj oda a vérnyomásodra, hiszen a magzat pulzusa hatással lesz rád a következő 9 hónapban.
  2. Vannak nők, kiknél már a terhesség korai szakaszában elindul a súlynövekedés. Aggodalomra nincs ok, de figyelj oda a táplálék minőségére. A cukros édességeket és üdítőket pótold gyümölccsel vagy teával.
  3. Ha még nem csináltál terhességi tesztet, akkor most előtt az idő! Mivel nem minden teszt 100%-ig megbízható, jobb, ha több tesztet is veszel a drogériában vagy a patikában.
  4. Hogy szeretnéd megosztani a nagy hírt pároddal? És a családoddal? Ismerőseiddel? Ha még nincs ötleted, mutatunk párat. Kattints ide.
  5. A szoláriumot légyszi kerüld el most és innentől terhességed végéig! Lehet, hogy jobban szereted, ha szép barna a bőröd, de amíg a kisbabád a pocakodban van, addig semmiképp ne menj szoláriumba, hiszen ilyenkor a testhőmérséklet olyan mértékben emelkedik meg, hogy az káros lehet a baba fejlődésére.

 

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.