Idő előtti burokrepedés – nem kell, hogy a terhesség végét jelentse

Az amniopatch (magzatburok befoltozás) a veszélyeztetett magzat megmentésének egyik rendhagyó módszere. Megadja egy egészséges gyermek kihordásának és megszülésének az esélyét olyan nők számára, akiknél a terhesség lefolyása nem alakul az elvárások szerint. A veszélyeztetett terhesség, koraszülés vagy vetélés egyik gyakori oka a magzatvíz elfolyása.

Magzatvíz

A magzatnak szüksége van a magzatvízre az egészséges fejlődéshez. Ez a folyadék megvédi őt a sérülésektől külső rázkódások esetén, steril környezetet biztosít neki az anyaméhben, lehetővé teszi számára a mozgást, meggátolja, hogy a burokhoz tapadjon stb. Magzatvíz nélkül a magzat nem fejlődik és növekedik optimálisan, főleg a tüdő fejlődése marad vissza.

A magzatvíz elfolyása

A magzatvíz elfolyása a közelgő szülésre utal – amennyiben már elérkezett a szülés ideje. A magzatburok sérülése esetén a magzatvíz idő előtt is elfolyhat. A születendő gyermek, de nemegyszer az anya egészsége, sőt élete azon múlik, hogy mikor kerül sor a magzatvíz elfolyására. A magzatburok idő előtti repedése az összes terhesség mintegy 10 – 12%-ában fordul elő.

A terhesség 24. hete egy kritikus időszak. Innentől kezdve a magzatnak koraszülés esetén már reális esélye van a túlélésre (viabilitás – a magzat életképessége). A tüdő már elég fejlett ahhoz, hogy a gyermek az anyaméhen kívül is életben maradjon.

Ha a magzatvíz a 24. hét előtt folyik el, akkor a magzat nem képes tovább fejlődni. Túlélésének esélye csaknem a nullával egyenlő (koraszülés, fertőzés, vetélés, fejletlen tüdő). Az orvosok reménykedhetnek a burok spontán összeforrásában, ami csak nagyon ritkán fordul elő, de rendszerint a terhesség megszakítását javasolják. Ebben a pillanatban ugyanis az anya élete is veszélyben forog.

Amniopatch – a magzatburok összezárása

Létezik megoldás a magzatvíz elfolyása esetén a terhesség 24. hete előtt is. Az Amniopatch a magzatburok „foltozásának” új módszere.

A magzatburok repedését sok minden okozhatja. A magzatvíz vizsgálatnál a magzatvíz szivárgás veszélye minimális. A burkot egy vékony tűvel szúrják át, és a beavatkozás után magától összeforr.

A spontán burokrepedést sokszor annak gyenge rugalmassága okozza. A magzat növekedésével a burok nem bírja a megterhelést és elreped. Különböző fertőzések, gyulladások is veszélyesek lehetnek, mivel meggyengítik a burkot és az elrepedhet.

Az anyai vér autotranszplantációja

Amniopatch alkalmazásánál vérlemezke-koncentrátum és cryoprecipitátumok befecskendezésével gyógyítják a magzatburok sérüléseit. Az anyától vért vesznek és ezt a vért az elemeire választják. A kapott vérlemezke – és crioprecipitátum -koncentrátumot (a vérplazma koncentrált kivonatát) ultrahang ellenőrzés mellett egy tűvel az anya hasfalán keresztül a méhbe, a magzatburokhoz viszik. A vérlemezkék a burok repedéséhez tapadnak és „összeforrasztják” azt. Bár az egész beavatkozás egyszerűnek hangzik, valójában nem az. A folyamat nagyon bonyolult, mivel a magzatot semmilyen folyadék nem védi, és a magzatburok csaknem a magzathoz tapad. Ezzel a módszerrel azonban jelentősen meg lehet hosszabbítani a terhességet, így a magzat tovább fejlődhet.  

Veszélyek és szövődmények

Az Amniopatch nem alkalmas minden terhes nő számára. A módszer alkalmazása után fontos az ágynyugalom, fekvés, kerülni kell minden erőfeszítést – ezeket a korlátozásokat nem egyszerű elviselni. A magzatburok újra megrepedhet, és az is előfordulhat, hogy nem sikerül összeforrasztani. Csak pár nap után derül ki, hogy sikeres volt-e a beavatkozás, és sikerült-e megállítani a magzatvíz szivárgását.

A módszer nem garantálja, hogy a gyermek egészségesen fog megszületni. A magzatvíz nélkül töltött idő nyomot hagyhat a magzat egészségén. Csak a gyermek születése után lesz minden egyértelmű.

A magzatburok összefoltozásával a magzat esélyt kap az életre, tovább fejlődhet és növekedhet.

Ha többet szeretnél megtudni a szülés beindulásáról és a terhesség alatt végzendő szűrővizsgálatokról, nézd meg videóinkat! 

Nem vagy bejelentkezve

A szolgáltatás használatához jelentkezzen be.